![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9JZmfpPYvFgUxaje3PKQV4j_bCNlfz_df0p6RJK4IvOtRC_NRZtklZLI84a_OPaDhWPNkFpKkWsggXB_IY3RQQ7jAeuI9ozKwgWm9BcBY9T6_bBpBfx9gMwcOe4tDZEDxNSLzOijfrWHJ/s400/watrobka1.jpg)
Figado com cebolada.
- 1 kg wątróbki (cielęcej lub drobiowej)
- 4 łyżki cebolady (przepis podałam wcześniej)
- smalec do smażenia
- mąka do oprószenia
- sól i pieprz czarny do smaku
Sposób wykonania:
Przygotuj ceboladę (patrz przepis wcześniej podany).
Oczyść wątróbkę z błon, jeśli jest to cielęca - pokrój ją na plastry.
Oprósz ją pieprzem, potem mąką i usmaż na rozgrzanym smalcu.
W ostatniej chwili dosól do smaku i skrop octem winnym.
Wyłóż na talerze ceboladę, na niej ułóż porcje wątróbki.
Podawaj od razu, gdyż odgrzewana wątróbka jest niesmaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz