Były bardzo smaczne, więc warto je tu wpisać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk5doX4ROip4oSvSr6sqAK68m2EOYYhYwRJMVjf0mi-TGIcY7aarNRCcy47uY1Ejo7beVaZyVbPKggMAx3WJyssVwJ9BwJP2CUDdADyUjMrmnUOa0Yl6pbF-kMK6VnONHyt55CUua_M_D7/s400/PoleFasz3.jpg)
Polędwiczki faszerowane śliwką
- 4 niewielkie polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 jabłko
- 1 garść suszonych śliwek
Mięso oczyść z błon. Z oleju, miodu, wina, posiekanego czosnku i tymianku zrób bejce do mięsa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4YS_zpu2wclE9cDdh8EKEdEJnsjJVcYt44EXWEz_vc4O8uMZ9QPSIp6TcUWirJM30mBtPS0C36JqaQUlxkGqRYXqP75RRFYhAobFRQlXde20KrW9UAAfMS33FythpWHvfQzEoB2dJEp5Q/s320/PoleFasz2+-+Kopia.jpg)
Mięso natrzyj solą i pieprzem, zanurz w bejcy i odstaw na kilka godzin.
Zetrzyj jabłko, dodaj posiekane śliwki - wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej polędwiczki, zepnij je wykałaczkami.
Przesmaż polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Po obsmażeniu wstaw je do piekarnika na około 15 minut, by polędwiczki zmiękły.
Podawaj je z warzywami i z sosem śliwkowym.
Ja podałam je na pure brokułowym z ugotowaną na parze kapustą włoską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz