Podaje się ją na złocistych grzankach z cząstkami pomarańczy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvWkVE3EmWgAm4kY6c8C_0CQGk980hNcjgfsIydaK9rugahrzYo7a7EbKWrDzVL0w6-Fy7TiYDlGEeOfMPjso0WhJO6Kb4GIm0gS9iTGOsWCCRdZ67Wyltlbw18oK5MWnPKkZ2Th5-2X54/s400/portWieprz1.jpg)
- 1 kg chudej wieprzowiny (np. szynki)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 goździków
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz czarny do smaku
- 6 kromek wiejskiego pszennego chleba
- smalec do smażenia
Sposób wykonania:
W moździerzu utrzyj przyprawy z czosnkiem, dodaj wino i ocet winy.
Mięso pokrój w plastry i włóż je do przygotowanej marynaty. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Rozgrzej 2 łyżki smalcu - obsmaż plastry mięsa ze wszystkich stron.
Zalej mięso marynatą i duś na małym ogniu do miekkości.
Usmaż na smalcu kromki chleba na rumiany kolor. Odsącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Mięso podawaj na grzankach polanych sosem z pieczenia, udekorowane cząstkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz