Jest sporo przepisów na mięsa mielone z jajem w środku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVqAKVebFHE7UXWEVpbOXYyxYs-X2eInEfHbxYX6jad9qDTj3QmmbkPs4i5FE-e7LMv_SHttiUhr3rIG4zDe2ltp-dWUjHpm8ADWjWrmUO3T9YCja8PCvc_neqH-aVpLWqLK-GMK6sBaU2/s400/PortPieczWol2.jpg)
Jednak w roladzie wołowej? z takim przepisem spotkałam się po raz pierwszy.
Przepis bardzo prosty a potrawa efektowna. Można podawać ją zarówno na ciepło jak i na zimno.
Podałam roladę z dodatkiem tomatady.
Pieczeń wołowa po portugalsku.
- 1 kg wołowiny bez kości (pieczeniowej)
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka smalcu
- 4 łyżki tomatady
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMRtLPLEuhRIfH71VNv4OPm6f7Y4lW2x24rA8Eo9uX-aiXoI7cQs_nwr0SyrqkQgDmven7JzyN1RwFJoohkp78Hlove-SfCbd3-kF6CMePKq4JafBsH-SENE98eD0xy1A9z974AiZbr8H1/s200/PortPieczWol5.jpg)
Sposób wykonania:
Oczyść mięso, uformuj plaster grubości 1 cm.
Rozbij go tłuczkiem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, posyp solą i pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaJbz5NC7lATlfgqzLG72T2rjW2Dq4bQn2OUS2Ihw53t1iUc56yls2XZub5WJiaeleT4qQddc3Cf1VtuQrtEJa00QItE4-XYAUz4FzuUip_zoJAcp4rs9JdTvsQYzh0TXQi7oPvveqxfGp/s320/PortPieczWol3.jpg)
Zwiń mięso , zapakuj w folię i odstaw na kilka godzin.
Rozwiń mięso, ułóż obrane ze skorupek jaja i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczami lub zwiąż nitką.
Obsmaż mięso na smalcu ze wszystkich stron.
Podlej mięso bulionem i duś do miękkości.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj tomatadę i duś dalej na małym ogniu.
Podaj roladę pokrojoną w plastry z sosem z pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz