21 października 2016

Zakręcona Fritella z fenkułem i pomidorkami

Obiecałam kolację z resztek makaronu i oto ona.
Błyskawiczna, zdrowa i smaczna Fritella! Co chcieć więcej?
... aa możecie  użyć innych chrupiacych warzyw (selera naciowego, kalarepki, groszku ... itp) 
ale i możecie zjeść ją na śniadanie.



Zakręcona Fritella  z fenkułem i pomidorkami 

(1 porcja)

  • 1 szklanka ugotowanego makaronu (świderki, kolanka, muszelki itp)
  • 1 niewielki fenkuł (koper włoski)
  • 1 niewielka cebulka
  • 3 jaja
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku
  •  starty sera typu parmezan do posypania
  • 1/2 łyżeczki masła sklarowanego

Do miseczki wsyp makaron, Obierz koper i cebulę po czym pokrój (lub zetrzyj) je na cieniutkie plasterki.  Rozkłóć jaja i wlej je do miseczki - dopraw sola i pieprzem - wymieszaj. 



Na rozgrzanym na patelni maśle  usmaż fritellę z dwóch stron odwracając ją za pomocą talerza.







Ułóż na talerzu rumianą fritellę, rozłóż pomidorki pokrojone w plasterki, udekoru pióropuszem kopru, posyp startym serem. 
Użyłam w daniu makaronu z serii 
Lubella Classic Świderki nr 19 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz