30 października 2016

Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie

Do końca nie byłam pewna czy znajdę czas na wypieczenie tego chlebka.
W lodówce miałam kawałek rolady koziego serka, a w ogrodzie wiechcie estragonu prezentowały się całkiem nieźle, więc postanowiłam dołączyć do wypiekania.
Tak więc nie całkiem zastosowałam się do przepisu z książki "Domowe wypieki" (wydawnictwo Oleksiejuk)
Podaję oryginalny przepis a w nawiasie moje odstępstwa.
Akcję "Wypiekanie na śniadanie" znajdziecie  na Facebooku. 



Chlebek z kozim serem i estragonem.


  • 500g mąki  (około)
  • 1 torebka suszonych drożdży (7g) (25 gramów świeżych drożdży)
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • (250 ml serwatki)
  • pieprz do smaku (pieprz biały)
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 100g sera gouda startego na tarce (około 100 g pokruszonego koziego sera) 
  • 4-6 łyżek świeżych ziół (estragonu)
  • 1 żółtko
  • garść orzechów włoskich
Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki  i 50 ml  wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy.

    Mąkę przesiej do salaterki, dodaj  sól,  zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki



    Mikserem połącz składniki na gładką masę.
    Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma.

    Farsz: 

    Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmażaj na łyżce masła na jasno brązowy kolor.  Dodaj jajko, ser, pieprz i posiekane zioła.



    Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt (30x40cm)
    posmaruj resztą masła i rozłóż farsz.
    Zwijaj jednocześnie z obu stron od dłuższych boków do środka, dobrze sklej końce. Blaszkę keksową posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż uformowane ciasto i odstaw do wyrośnięcia. 

    Na złączeniu dwóch rulonów ułóż  orzechy włoskie.




    Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj ciasto. Nagrzej piekarnik do 180-200' i piecz 40-45 minut w zależności od piekarnika. 












    Wypieki w ramach akcji pojawiły się na blogach

    SMACZNA PYZA 

    MOJE MAŁE CZAROWANIE

    KOPER W KUCHNI

    NAJSMACZNIEJSZE

    PASJA SMAKU

    Dziękuję za wspólne wypiekanie

    7 komentarzy:

    1. Zmiany wyszły mu pewnie na dobre :-) Dziękuję za wspólne pieczenie.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Myślę, że wszystkie warianty wypieczone są pyszne na swój sposób :)
        Ser i zioła to świetne połączenie.

        Usuń
    2. Bardzo ciekawy chlebuś. Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Kozi ser i orzechy to świetny pomysł! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

      OdpowiedzUsuń