Makaron, pasta, nudle .... to produkt który powinien znaleźć się w każdej spiżarce kuchennej.
To ostatnia deska ratunku gdy w lodówce wieje pustką.
To świetny sposób na zagospodarowanie resztek serów, wędlin czy też warzyw.
Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, dobrze doprawić i podać z makaronem
-"czary mary" w 15 minut dnie gotowe!
Makaron to świetna baza różnorodnych zapiekanek.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby Lasagne - klasycznej zapiekanej z mięsem, pomidorami, beszamelem i serem czy też Paccheri (grube rurki) nadziewane pysznym farszem.
Makaron to sposób na szybki posiłek jak i wystawne przyjęcie.
Dobry i dobrze ugotowany makaron nie potrzebuje wiele, by stać się pysznym daniem.Wystarczy odrobina dobrego sosu i szczypta startego sera typu parmezan, bursztyn, oscypek czy np. któryś z korycińskich rarytasów serowych,
Mogłabym tak pisać i pisać o zaletach makaronu, ale zapewne czekacie na przepis.
Zacznę od przękaski z makaronem w roli głównej. Można podać ją na branch lub kolację.
Będzie daniem wegetariańskim, jednak mięsożercy mogą pod jajem przemycić pokrojoną w paseczki szynkę, kurczaka z rożna czy plasterki łososia wędzonego lub innej rybki.
Możecie wykorzystać do niej makaron pozostały z dnia poprzedniego lub ugotować go w czasie przygotowania sosu i dodatków.
Do przekąski możecie użyć różnego typu makaronu, który można ułożyć się w gniazdka.
Mogą to być Wstążki Dlugie nr 11, Gniazda Wstążki nr 50, Gniazda Nitki nr 49, Spaghetti nr 4,
Pełne Ziarno Spaghetti, Pełne Ziarno Gniazda Wstążki lub Jajeczna Krajaneczka z bogatej serii świetnych makaronów Lubelli.
Dla osób starszych lub z problemami jelitowymi polecam tą ostatnią.
A teraz przepis.
Gniazdka makaronowe z jarmużem
- Spaghetti nr 4 Lubella Classic
- 1 cebula
- pęczek jarmużu
- 2 łyżki śmietanki wiejskiej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki startego ulubionego sera żółtego
- 1 łyżeczka posiekanego drobno czosnku
- sól, cukier i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oleju roslinnego lub masła sklarowanego
- 4 jaja
- starty ser typu parmezan do posypania
Przygotuj wodę na makaron i ugotuj go wg przepisu na opakowaniu. Obierz i oczyść warzywa . Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a jarmuż obierz z twardych łodyg.
Zalej jarmuż lekko posłodzoną i posoloną wodą. Ugotuj liście po czym przełóż je na sito i włóż do miski z zimną wodą, by zachowały zielony kolor.
Na patelni na oleju zaszklij cebulkę. Posyp ją mąką po czym przesmaż jeszcze chwilę aż leciutko się zezłoci. Dodaj posiekany czosnek, śmietankę wiejską wymieszaną z kilkoma łyzkami wody z gortowania jarmużu.
Wymieszaj i gotuj sos kilka kolejnych minut.
Podlej go (jeśli trzeba) brokułową wodą do uzyskania właściwej konsystencji sosu. Dopraw solą, pieprzem do smaku.
Na końcu dodaj starty ser - mieszaj do momentu rozptopienia się sera. Zestaw z ognia.
Na półmisku żaroodpornym układaj makaron w gniazdka, w środek wlewaj sos serowy a na nim jarmuż. Wstaw do piekarnika na chwilę, by gniazdka się zagrzały. Możesz zrobić to na talerzach w mikrofalówce.
Oddzielnie usmaż jaja tak, by żółtko było płynne a bialko ścięte ( ja smażę takie na patelni na małym ogniu pod pokrywką - wychodzą idealne!)
Podawaj Gniazdka na talerzach, nałóż w srodek po jajku, oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i startym serem typu parmezan.
Od dawna używam makaronów Lubella i bardzo je cenię. Gdy zauważyłam akcję konkursową na Durszlaku postanowiłam przyłączyć się do niej. Trochę w ostatniej chwili, ale mam nadzieję, że moje pomysły przypadną Wam do gustu.
Jeśli nie macie lub nie przepadacie za jarmużem (choć to bardzo zdrowe warzywko), to możecie użyć szpinaki (zblanszowanego) lub listków rukoli lub roszponki.
Będzie równie ładne, smaczne i zdrowe danie!
Smacznego i na zdrowie !
Mam nadzieję że i Wy polubicie Lubellę w takim wydaniu.
Przekąskę przygotowałam na konkurs
1000 osobowości, 1000 pomysłów jedna Lubella
jak na banerku obok :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz