21 października 2016

Kalarepka na gęsto

Dziś prosty przepis na   kalarepkę a zarazem na  ładne podanie jej na talerzu razem z kotletem i kaszą.
Bardzo lubie podawać takie kolorowe dania na białej porcelanie,
Biały podkład talerza pięknie eksponuje danie.
A co Wy na to? napiszcie w komentarzach :)
A kalarepka??? świetny dodatek warzywny do każdego mięska i każdej kaszy, kluseczek czy ziemniaczków.

Kalarepka na gęsto
  • 2 - 3 kalarepki razem z listkami
  • 1 pęczek dymki
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka mąka sklarowanego
  • dodatkowo na zdjęciu: kotleciki dowolne, kaszka kukurydziana
  • kwiaty szczypioru do dekoracji

Obierz warzywa.
Cebulę dymkę pokrój - białą część w kosteczkę, zieloną drobniutko.
Kalarepkę - bulwę pokrój w drobną kosteczkę, listki  bez łodyg drobne paseczki.
Kalarepę zalej lekko posoloną i posłodzoną wodą - ugotuj do miękkości.
Białą część cebulki zeszklij w rondlu  na maśle. Oprósz ją mąką po czym przełóż kalarepę (bez wody z gotowania).  Wymieszaj i duś chwilę podlewając odrobiną wody z gotowania by mąka z cebuli się rozkleiła i powstał sos. Dopraw potrawkę solą i pieprzem do smaku.
Układaj kalarepkę na talerzu razem z kotletem i kaszką.  


Udekoruj kwiatami szczypioru.


Tak podana jarzynka smakuje wszystkim moim domownikom i jest bardzo zdrowa!

hashtag #Ambition



http://sklep.dajar.pl/ambition

10% zniżki na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

Ambition z dbałością


5 komentarzy:

  1. W ogóle się nie skapłam, że to kwiaty szczypiorku... każdy by chętnie nie tylko zjadł, ale i obejrzał takie danie. A kalarepy na ciepło, wstyd powiedzieć, jeszcze nie robiłam (tylko z zupie jarzynowej). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MG lubi kalarepkę pod każdą postacią zjadając jej część już na surowo.
      Dlatego często ją kupuję i gotuję :)
      Pozdrawiam Marzyniu!

      Usuń