Dziś prosty przepis na kalarepkę a zarazem na ładne podanie jej na talerzu razem z kotletem i kaszą.
Bardzo lubie podawać takie kolorowe dania na białej porcelanie,
Biały podkład talerza pięknie eksponuje danie.
A co Wy na to? napiszcie w komentarzach :)
A kalarepka??? świetny dodatek warzywny do każdego mięska i każdej kaszy, kluseczek czy ziemniaczków.
Kalarepka na gęsto
- 2 - 3 kalarepki razem z listkami
- 1 pęczek dymki
- sól, cukier i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżka mąka sklarowanego
- dodatkowo na zdjęciu: kotleciki dowolne, kaszka kukurydziana
- kwiaty szczypioru do dekoracji
Obierz warzywa.
Cebulę dymkę pokrój - białą część w kosteczkę, zieloną drobniutko.
Kalarepkę - bulwę pokrój w drobną kosteczkę, listki bez łodyg drobne paseczki.
Kalarepę zalej lekko posoloną i posłodzoną wodą - ugotuj do miękkości.
Białą część cebulki zeszklij w rondlu na maśle. Oprósz ją mąką po czym przełóż kalarepę (bez wody z gotowania). Wymieszaj i duś chwilę podlewając odrobiną wody z gotowania by mąka z cebuli się rozkleiła i powstał sos. Dopraw potrawkę solą i pieprzem do smaku.
Układaj kalarepkę na talerzu razem z kotletem i kaszką.
Udekoruj kwiatami szczypioru.
Tak podana jarzynka smakuje wszystkim moim domownikom i jest bardzo zdrowa!
hashtag #Ambition
Bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :)
UsuńW ogóle się nie skapłam, że to kwiaty szczypiorku... każdy by chętnie nie tylko zjadł, ale i obejrzał takie danie. A kalarepy na ciepło, wstyd powiedzieć, jeszcze nie robiłam (tylko z zupie jarzynowej). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMG lubi kalarepkę pod każdą postacią zjadając jej część już na surowo.
UsuńDlatego często ją kupuję i gotuję :)
Pozdrawiam Marzyniu!