Oczywiscie możecie użyć innej fasoli lecz biała wygląda ślicznie na kromeczce świeżego chleba czy bułeczki !
Nie muszę chyba dodawać że smalec taki jest źródłem białka roślinnego !
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8h7lT2tCePSzzbPVWBrAzFKurttzrZvHTljtiMVLT2lzY1F-kxE4rWUEnkftjuatPgivHZOvihzHpORvQHnXw_tnYBXl2Zi1tutQVsTfSWx8v84VKnT_rvAj7i7CfKaBZL1-D3qKWKGo/s640/SmalWeg2.jpg)
Smalec wegetariański
- 20 dag białej fasoli
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub innych)
Fasolę namocz. Po pół godzinie wylej wodę i pozostaw fasolę w wodzie na noc.
Gotuj fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania wodę posól i dodaj zioła.
Wyjmij fasolę i przełóż do miski blendera. Dodaj łyżkę masła i podlej wodą z gotowania
do połowy objetości fasoli. Pomieszaj fasolkę by masło się roztopiło.
Blenduj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do ostudzenia.
Możesz użyć innych ulubionych ziół.
Powinnam taki Jacusiowi robić, on ma podniesiony cholesterol i permanentnie (cha, cha, cha!) się odchudza ;-)
OdpowiedzUsuń