Połączenie smaku twarożku, kwaśnego jabłka i ostrej papryczki w postaci przekąski.
Pikantne krążki paprykowe
- 250 g białego sera
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 ostre papryczki chilli
- 2 kwaśne jabłka
- sok z połówki cytryny
- szczypior i słodka papryka do dekoracji
Obieramy jabłka , wycinamy środki z gniazdami nasiennymi tak, by powstały krążki. Kroimy jabłka na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Końcówki jabłek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Z papryczek wyjmujemy gniazda nasienne. Końcówki papryczek kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji. Pozostałe kroimy bardzo drobno w kosteczkę.
Biały ser rozgniatamy z jogurtem, dodajemy słodką paprykę w proszku, posiekane papryczki (ostre) i starte końcówki jabłek (2 łyżki) – mieszamy na gładką masę.
Między dwa plastry jabłek nakładamy łyżkę twarożku, postępujemy tak do wyczerpania składników. Krążki układamy na talerzykach, dekorujemy plasterkami strych papryczek i szczypiorem, posypujemy odrobiną słodkiej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz