Byłam na kilku koncertach w naszym Domu Kultury a nawet w naszym miejskim kinie (jest znowu od niedawna :)).
"Moje córki krowy" pozwoliły mi inaczej spojrzeć na trudne sprawy międzyludzkie.
Niesamowite relacje między bardziej lub mniej bliskimi sobie ludźmi, między chorymi rodzicami a córkami ..
Nie sądziłam że tak ciężki temat można w taki sposób pokazać.
Zdecydowanie większym przeżyciem byl koncert w nowej siedzibie NOSPR-u w Katowicach.
Orkiestra Amadeus pod dyrekcją Agnieszki Duczmal - to dopiero uczta.
Cóż tu pisać? Trzeba się wybrać i posłuchać!
Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.
Uwielbiam takie kluchy!
Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym w rosole.
Kluchy z mięsem.
- 250 g mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- sól
- masło świeże na omastę
Mięso z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź.
Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż kilka minut i odstaw do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz