Dziś nietypowe połączenie, bo ciągle truskawkowo mi...
Pyszne danie dla tych, którzy lubią wątróbkę.
MG przepada za nią, ja tylko lubię i to taką z dużą ilością dodatków.
Ta wątróbka smakowała bardzo interesująco.
Wątróbka w truskawkach i agreście
- 600 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 250 g truskawek
- garść niedojrzałego agrestu
- 1 łyżka miodu
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- jałowiec
- liście sałaty rzymskiej
- 1 łyżka masła sklarowanego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0b3QD-zQXAWjFjIus43mndT_gEsgVENUNAQVThUBCCrDflt6SIUiVHDPn083sJtefVpJP9yHrIj5v7gz9EbrjlYFRG1pb3le5YQ3LVV-Arue87i4yj04O0C4G61ONN_wvctSTcraZoLBv/s200/WatrTrus2.jpg)
Umyj truskawki i agrest. Obierz je. Agrest wsyp do rondelka. Podlej odrobiną wody i dodaj miód. Gdy zacznie się gotować dodaj truskawki i duś kilka minut by owoce zmiękły.Obierz cebule.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo39Yz2HQ2GQasGnk9_gpXyMv348QEEQ4kyuU4jlM2FSZbf7NenAQqRCnoPL8IGr44JEMmiP18T8_H3hLxKt3cWvIYACA8wtmKCqADeHqlycB7VJ0KOH4olMBBYRVSR6HXPJC38HiF9s8V/s320/WatrTrus3.jpg)
Pokrój je w piórka i zaszklij na rozgrzanym na patelni maśle.Zdejmij na bok cebulkę po czym przesmaż z obydwu stron oczyszczona i pokrojona w 1cm. plastry wątróbkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWLmlGs58eHCBmShe_kjsfU2xx_Ni8VwQxK6G3uk9o9O5L4azT31uDzr2fIYBm8ctagVlrekcvB1BNsD3dVwZUq8ZGC4xVTbxgS7hY2ueIGtxn8PymtdIqY1QtMsuaXhDUMJ5YgO_toFig/s200/WatrTrus1.jpg)
Dodaj cebulę, przesmażone owoce i na małym ogniu duś wątróbkę do chwili aż dojdzie i z środka nie będzie wypływała krew. Na końcu oprósz solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.
Podawaj na liściach sałaty rzymskiej.
Bardzo lubię wątróbkę, ale chyba z truskawkami bym nie zjadła... to ten mój owocowstręt winien :-(
OdpowiedzUsuńNie sądziłam że masz Marzyniu owocowstręt... nie lubisz truskawek?
Usuń