postanowiłam nastawić nowe wino z dodatkiem owoców, które nadadzą mu deliktnej barwy
i lekko owocowego smaku. Wino udało się znakomicie.
Zobaczcie jaki piękny kolor!
Wino ryżowo- owocowe.
- 1/2 kg zwykłego ryżu
- 2,5 kg cukru
- 10 dag rodzynek
- 7 dag drożdży
- 3 litry soku owocowego (jabłkowy, porzeczkowy lub mieszanka różnych)
- ok 5 litrów wody
Sposób wykonania:
Do butli 10 litrowej wsyp ryż, dodaj cukier rozpuszczony w 5 litrach gotującej się wody
a następnie przestudzonej. Dodaj sok wyciśnięty ze świeżych owoców.
Dodaj rodzynki, rozkruszone drożdże.
Uzupełnij butlę letnią przegotowana wodą, jeśli trzeba.
Załóż rurke fermentacyjną i trzymaj butlę w cieple do chwili, aż przestanie pracować.
Gdy wino przestanie pracować zlej go znad ryżu i odstaw do sklarowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz