o nazwie "Dzbanuszek litewski"
Bardzo ciekawa nalewka polegająca na dokładaniu kolejno różnych owoców do alkoholu i
przesypywania ich cukrem.
Ponieważ użyłam bardzo soczystych owoców oryginalny przepis musiałam zmodyfikować
i dołożyć nieco mocniejszego alkoholu.
Moja nie będzie tak słodka, za to mocniejsza.
Jeszcze tydzień i można będzie spróbować.
Nazwałam ją "Czar Ogrodu", gdyż wrzucałam do alkoholu dojrzałe owoce z mojego ogrodu.
Nalewka "Czar ogrodu".
- 6 szklanek różnych owoców (truskawki, poziomki,maliny, jeżyny, porzeczki, agrest )
- ok 3 szklanek cukru trzcinowego brązowego
- 1 litr dobrej wódki
- 1 szklanka spirytusu
- kora cynamonowa
Do dużego słoja z zakrętką wlej wódkę i spirytus.
Wrzucaj do alkoholu dojrzałe, obrane owoce przesypując je cukrem (1/2 szklanki na partię owoców
czyli na szklankę owoców).Dodaj kawałek kory cynamonowej.
Po 2-3 tygodniach zlej nalewkę znad owoców i odstaw do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak każda nalewka - im dłużej leży tym smaczniejsza. Ale czy doczeka nastepnego sezonu ?
Naprawdę nie jestem pewna - wygląda tak apetycznie......
Owoce możesz zalać lekkim syropem i używać jako dodatek do herbatki.
Pamietaj, że w takiej herbatce może znaleźć się trochę alkoholu z owoców.
Jak każda nalewka - im dłużej leży tym smaczniejsza. Ale czy doczeka nastepnego sezonu ?
Naprawdę nie jestem pewna - wygląda tak apetycznie......
Owoce możesz zalać lekkim syropem i używać jako dodatek do herbatki.
Pamietaj, że w takiej herbatce może znaleźć się trochę alkoholu z owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz