...adios pomidory, adios ukochane....
Na moich krzaczkach jeszcze trochę ich dojrzewa, jednak nie jest ich zbyt dużo.
Chodzę więc na targowisko i kupuję dodatkowo pomidorki od rolników.
Odmian jest tak dużo, że trudno się zdecydować.
Niektóre tylko ładnie wyglądają, niektóre mimo niespecjalnego wyglądu są pyszne.
Jednak najlepiej smakują uprawiane w moich donicach na naturalnym nawozie.
Dzisiaj przygotowałam na obiad sałtkę w pomidorkach.
Sałatka pomidorowa w pomidorkach.
- 2 pomidory
- kilka strąków kiszonej papryki
- kilka ząbków kiszonego czosnku
- pęczek swieżej bazylii
- 1 kromka czerstwego razowego chleba
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
Sposób wykonania:
Pomidorki natnij nożykiem w zygzak tak, by powstały kubeczki na sałatkę, po czym rozdziel je na dwie części. Z większej wyjmij cały miąższ i posiekaj go. Dodaj do niego posiekane drobno paski papryki, posiekany kiszony czosnek, posiekaną bazylię oraz pokruszony czerstwy chleb razowy.
Wymieszaj sałatkę, dopraw ją solą i pieprzem cytrynowym.
Napełnij wydrążone pomidorki sałatką, udekoruj je listkami bazylii i odciętymi cząstkami pomidorków.
Tak podana sałatka będzie świetną dekoracją biesiadnego stołu, gdy zaprosisz gości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz