26 sierpnia 2011

Szaszłyki gulaszowe.

Kupiłam ostatnio bardzo ładną wołowinę gulaszową.Wołowinna gulaszowa jest dużo tańsza od pieczeniowej, no szybciej  się gotuje ze względu na niewielki rozmiar kosteczek. Często robię z niej zupe gulaszową, danie jednogarnkowe z dużą ilością papryki i pomidorów. Tym razem jednak wpadłam na pomysł nabicia kostek gulaszowych  na patyczki. Szaszłyczki z wołowiny z dodatkiem papryki i boczku udały się całkiem nieźle, więc opiszę je poniżej.

Szaszłyki gulaszowe.

  • 1 kg wołowiny gulaszowej ( w kostkach)
  • 25 dag boczku
  • 2 papryki czerwone
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
Sposób wykonania:

Boczek i oczyszczone z gniazd nasiennych i jasnych części papryki pokrój w paski, a następnie kwadraciki zbliżone do wielkości kostki gulaszowej. Nabijaj na patyczki kostki wołowiny i  kwadraciki boczku i papryki naprzemiennie.  Przesmaż szaszłyki ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle z olejem, dodaj posiekaną cebulę, posyp przyprawami, a po chwili podlej  wszystko winem. Gdy alkohol odparuje, duś podlewając wodą lub bulionem do chwili aż  mięso będzie miękkie a cebula się rozgotuje .

Szaszłyki możesz podać z surówką lub jarzynową sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz