Szaszłyki gulaszowe.
- 1 kg wołowiny gulaszowej ( w kostkach)
- 25 dag boczku
- 2 papryki czerwone
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1 duża cebula
Sposób wykonania:
Boczek i oczyszczone z gniazd nasiennych i jasnych części papryki pokrój w paski, a następnie kwadraciki zbliżone do wielkości kostki gulaszowej. Nabijaj na patyczki kostki wołowiny i kwadraciki boczku i papryki naprzemiennie. Przesmaż szaszłyki ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle z olejem, dodaj posiekaną cebulę, posyp przyprawami, a po chwili podlej wszystko winem. Gdy alkohol odparuje, duś podlewając wodą lub bulionem do chwili aż mięso będzie miękkie a cebula się rozgotuje .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz