19 sierpnia 2011

Klęska urodzaju.


W tym roku w naszym ogrodzie sporo owoców.
Niestety jest ich tyle, że drzewa zrzucają ciągle ich nadmiar.
Po każdej wichurze zbieramy spady jabłkowe i gruszkowe.
Już sporo jabłek w słoikach czeka na wykorzystanie ich do
szarlotki lub na przełożenie tortu w zimowe dni.
Ostatnio zrobiłam całkiem udany dżemik aromatyzowany brzoskwinią.

Dżem gruszkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy.

  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 1/2 kg brzoskwiń
  • ok. 25 dag cukru
  • sok z pół cytryny

Sposób wykonania :
Brzoskwinie pokrój na małe kawałki, zasyp cukrem  (20 dag).
Gdy puszczą sok przesmaż je na małym ogniu.
Obierz gruszki i jabłka, zetrzyj je w łezkę.
Dodaj je do brzoskwiń wraz z sokiem z cytryny.
Smaż marmoladę na małym ogniu, aż się zagęści do odpowiedniej konsystencji.


Sprawdź słodkość dżemu, jeśli trzeba dodaj jeszcze cukru i przesmaż.
Jeśli nie zużyjesz dżemu w najbliższym czasie zagotuj je krótko w słoikach.
To moje ulubione śniadanie. Biały wiejski twaróg z dżemem  gruszkowo-jabłkowo-brzoskwiniowym.

1 komentarz:

  1. Zajrzałam tutaj zaintrygowana ciekawym, paradoksalnym tytułem :) ale przepis wygląda jeszcze ciekawiej!

    OdpowiedzUsuń