4 sierpnia 2011

Kluski leniwe.

Wszyscy moi domownicy lubią kluseczki leniwe.
Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z dodatkiem ziemniaków 
(w wersji oszczędnej) lub bez. Głównymi składnikami są: ser i mąka.
Ponieważ ja lubię taki kluseczki podane  na  pikantnie, z przesmazoną cebulką, czasem nawet na boczku, 
a część rodzinki na słodko, więc robię je w dwóch wersjach.

Kluski leniwe z boczkiem.

Składniki:
  • 400g twarożku
  • 4 ugotowane, średniej wielkości ziemniaki
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • ok. 20 dag mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 duże cebule
  • 20dag wędzonego boczku

Sposób wykonania:

Do ziemniaków pzeciśniętych uprzednio przez praskę dodaj zmielony, lub przetarty przez sito 
twarożek, dodaj jaja, masło i sporą szczyptę soli.
Wymieszaj składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu uformuj  kluseczki w formie okrągłej lub
jak kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynieciu.
Pokrojony boczek przesmaż na patelni pod koniec dodając obrana i pokrojoną cebulę.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem (do smaku) i smaz razem z boczkiem , aż cebula straci surowość.
Podawaj kluseczki z dodatkiem boczku i cebuli.

Jeśli lubisz, posyp je  jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz