Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z dodatkiem ziemniaków
(w wersji oszczędnej) lub bez. Głównymi składnikami są: ser i mąka.
Ponieważ ja lubię taki kluseczki podane na pikantnie, z przesmazoną cebulką, czasem nawet na boczku,
a część rodzinki na słodko, więc robię je w dwóch wersjach.
Kluski leniwe z boczkiem.
Składniki:
- 400g twarożku
- 4 ugotowane, średniej wielkości ziemniaki
- 2-3 jajka
- 1 łyżka stopionego masła
- ok. 20 dag mąki
- sól, pieprz do smaku
- 2 duże cebule
- 20dag wędzonego boczku
Sposób wykonania:
Do ziemniaków pzeciśniętych uprzednio przez praskę dodaj zmielony, lub przetarty przez sito
twarożek, dodaj jaja, masło i sporą szczyptę soli.
Wymieszaj składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu uformuj kluseczki w formie okrągłej lub
jak kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynieciu.
Pokrojony boczek przesmaż na patelni pod koniec dodając obrana i pokrojoną cebulę.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem (do smaku) i smaz razem z boczkiem , aż cebula straci surowość.
Podawaj kluseczki z dodatkiem boczku i cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz