Owoce aronii zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym ciemnych barwników, które mają właściwości przeciwutleniające, a więc hamujące procesy starzenia oraz zapobiegające chorobom nowotworowym.
Związki te uwalniają organizm od toksyn, są pomocne w leczeniu chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi. Ponadto wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają krwawieniu żołądka w chorobie wrzodowej, zmniejszają napięcie nerwowe. Poważnie myślę o powiększeniu uprawy.
W ubiegłym roku zrobiłam sok - był smaczny, w tym roku wykorzystałam spady jabłkowe i zrobiłam :
Dżem aroniowo-jabłkowy.
- 1 kg spadów jabłkowych
- 1/2 litra owoców aronii (bez szypułek)
- pół kg cukru
- 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Sposób wykonania:
Spady jabłkowe obierz ze skórki i gniazd nasiennych, pokrój je na mniejsze części.
Rozparuj je z wodą w płaskim rondlu , dodaj aronię i duś wszystko mieszając ok 15 minut.
Dodaj cukier i duś na wolnym ogniu do chwili aż owoce zą zmiękną i odparuję nadmiar soku.
Pamiętaj o mieszaniu, bo łatwo taki dżem przypalić.
Dżem możesz używać na bieżąco lub zagotować w słoikach.
Jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne możesz dodać trochę soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz