i zarazem oryginalnego. Udało mi się kupić królika, więc przygotowałam go na obiad.
Królik w sosie czekoladowym.
Składniki:
- 1 królik o wadze ok 1,3kg
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- mąka do zagęszczenia sosu
- bulion do podlania mięsa
Królika podziel na porcje. Oczyść z błon , osusz, po czym
smaż na rumiano na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron.
Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę. Po krótkim przesmażeniu
podlej mięso winem.
Gdy alkohol odparuje dodaj posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Duś królika do miekkości podlewając bulionem, dodając pod koniec
marchewki pokrojone w plasterki.
Wyjmij mięso na rozgrzany półmisek.Przykryj pokrywką, by nie wystygło.Sos przelej przez sito.
Cebula w trakcie duszenia często się rozgotowuje zagęszczając sos.
Jeśli sos mimo tego jest rzadki - zagęść go mąką rozrobioną w małej ilości zimnego bulionu lub wody.
Dodaj czekoladę i wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia kosteczek. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.
Cebula w trakcie duszenia często się rozgotowuje zagęszczając sos.
Jeśli sos mimo tego jest rzadki - zagęść go mąką rozrobioną w małej ilości zimnego bulionu lub wody.
Dodaj czekoladę i wymieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia kosteczek. Dopraw go solą i pieprzem do smaku.
Niestety nie zdążyłam przygotować kluseczek, więc podałam królika
z warzywami z wody i surówką.
Królik w sosie czekoladowym z dodatkiem ugotowanych warzyw oraz surówki.
O surówce napiszę jutro, gdyż warto ją opisać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz