Powoli kończy się sezon ogórkowy.
Co prawda w moim ogrodzie ciągle się panoszą
krzaczki ogórkowe,
płożą się po sąsiednich grządkach a nawet wchodzą na drzewa.
Ogóreczki małosolne już ukiszone.
Po zjedzeniu połowy ogórków dołożyłam paprykę.
Po kilku dniach świetnie się ukisiła.
Kiszona papryka jest świetna jako dodatek do surówek.
Szczerze polecam taki sposób kiszenia, bo w ten sposób papryka bardzo szybko się kisi.
Może więc od początku:
Ogórki małosolne z papryką.
- 2 kg ogórków
- 1 główka czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka łodyg kopru z baldachami nasiennymi
- 10 listków czarnej porzeczki
- solanka w proporcji 1 łyżki na 1 litr wody
- dodatkowo : kilka papryk słodkich
- 1 papryczka chili
Sposób wykonania:
Ogórki wyszoruj, obetnij końcówki z dwóch stron.
Poukładaj ogórki w kamiennym garnku przekładając
uprzednio oczyszczonymi i obranymi- czosnkiem. chrzanem
oraz koprem i liściami porzeczki.
Przygotuj solankę - zagotuj ją i gorącą zalej ogórki.
Obciąż górę szklanym spodkiem i słoikiem z wodą - wszystko nakryj ściereczką.
Po 5 dniach kiszenia w cieple, część ogórków wyjmij do zużycie, a w ich miejsce
włóż kawalki obranej i oczyszczonej papryki słodkiej oraz 1 papryczkę chili z pestkami.
Obciąż znowu zawartość kamionki. Po kilku dniach papryka będzie ukiszona.
W dolnej części kamionki leżą kiszone ogórki, od połowy kawałki papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz