Kluski leniwe na słodko można podać tylko posypane cukrem, ja robię glazurę z masła, tertej bułeczki i cukru trzcinowego, tak, by cukier lekko chrupał pod zębami.
Można też zrobić sos owocowy i polać nim kluseczki.
A więc bez przynudzania w najprostszej wersji:
Kluski leniwe z maślaną glazurą .
Składniki:
- 400g twarożku
- 4 ugotowane, średniej wielkości ziemniaki
- 2-3 jajka
- 1 łyżka stopionego masła
- ok. 20 dag mąki
- sól
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka bułki tartej
- cynamon , jeśli lubisz
Sposób wykonania:
Do ziemniaków pzeciśniętych uprzednio przez praskę dodaj zmielony, lub przetarty przez sito
twarożek, dodaj jaja, masło i szczyptę soli.
Wymieszaj składniki dosypując mąki. Po wyrobieniu uformuj kluseczki w formie okrągłej, owalnej lub
jak kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie jeszcze przez kilka minut po wypłynieciu.
Stop w rondelku masło, dodaj bułkę tartą - lekko ją zrumień.
Na końcu dodaj cukier trzcinowy. Przed podaniem posmaruj kluseczki słodką glazurą.
Jeśli lubisz bardzo słodkie posyp dodatkowo cukrem trzcinowym i cynamonem.
Leniwych nigdy nie jadłam. Muszę nadrobić to i też sobie takie przygotować;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, szczególnie z cukrem i cynamonem!pozdrawiam
OdpowiedzUsuń