Kupiłam na targu czarne jagody, chyba już ostatnie w tym roku.
Ciągle walczę z zagospodarowaniem opadłych jabłek tzw. spadów.
Zrobiłam więc delikatny mus jagodowo-jabłkowy.
Mus jagodowo-jabłkowy.
Sposób wykonania:
Umyte jabłka pokrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i rozparuj w małej ilości wody.
Przetrzyj jabłka przez sito wprost do rondla, dodaj umyte i przebrane jagody.
Dodaj cukier wg własnego uznania - mniej lub więcej.
Ciagle mieszając trzymaj garnek na wolnym ogniu, aż mus trochę zgęstnieje.
Jeszcze trochę cierpliwości, a mus będzie gotowy.
Jeśli jabłka których użyłeś nie sa kwaśne możesz dodać sok z cytryny.
Jeśli nie zużyjesz musu w najblizszym czasie musisz go zawekować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz