Może na nalewkę orzechową już jest za późno, bo potrzebne są
niedojrzałe jeszcze orzechy z końca czerwca.
Jednak wciąż można wkładać w alkohol inne owoce i robić z nich nalewki.
Pachnące i pyszne umilą nam słotne i zimowe dni.
Nalewka porzeczkowa.
- 1/2 kg czarnej porzeczki
- 2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
- 1/2 litra spirytusu
- 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Sposób wykonania:
Obrane z szypułek owoce włóż do słoja i zasyp połową cukru.
Wstrząśnij słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalej je spirytusem. Po 4 tygodniach zlej nalewkę z nad owoców do butelki, zaś
pozostałe owoce zalej syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru .
Po 2 tygodniach wymieszaj nalewkę z przecedzonym syropem.
Odstaw do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Agrestówka.
- 1/2 kg dojrzałego agrestu miodowego
- 2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
- 1/2 litra spirytusu
- 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
- kawałek laski wanilii
Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce agrestu obierz, umyj i włóż do słoja i zasyp połową cukru.
Wstrząśnij słojem kilkakrotnie. Po kilku godzinach owoce puszczą sok.
Wtedy zalej je spirytusem. Po 4 tygodniach zlej nalewkę z nad owoców do butelki, zaś
pozostałe owoce zalej syropem przygotowanym ze szklanki wody i reszty cukru, dodaj kawałek laski wanilii i odstaw .
Po 2-3 tygodniach wymieszaj nalewke z przecedzonym syropem.
Odstaw do sklarowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pozostałe owoce zalej wódką do wysokości owoców.
Owoce te zużyj do deserów lub ciast, a pozostała wódka będzie wytrawną wersją nalewki
w drugim gatunku (tzn nie jest tak aromatyczna i słodka, ale napewno smaczniejsza niż czysta).
Pozostałe owoce zalej wódką do wysokości owoców.
Owoce te zużyj do deserów lub ciast, a pozostała wódka będzie wytrawną wersją nalewki
w drugim gatunku (tzn nie jest tak aromatyczna i słodka, ale napewno smaczniejsza niż czysta).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz