Czas na wiosenne, chrupiące warzywa, które pomogą w regeneracji organizmu po sytych, maślanych przysmakach.
Możecie zjeść je na obiad lub kolację.
Zielone warzywa duszone w mleczku kokosowym
- 200 g groszku cukrowego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- sól i pieprz biały do smaku
- sok z cytryny i miód do smaku
- szczypior i starta skórka z cytryny do posypania
- 1 łyżeczka oleju arachidowego
Obierz warzywa. Pokrój groszek w paseczki, cukinię w półplasterki, seler naciowy w cieniutkie paseczki i cebulę w piórka.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj seler naciowy i groszek.
Przesmaż go chwilę po czym podlej mleczkiem kokosowym.
Duś na małym ogniu około 10 minut doprawiając przyprawami do smaku.
Dopraw sokiem z cytryny i miodem, by danie było lekko kwaśne i lekko słodkie.
Sos powinien lekko odparować ale warzywa powinny zostać chrupiące.
Podawaj warzywa w miseczkach na gorąco posypane szczypiorem i startą skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz