To doskonałe warzywo, zdrowe i dietetyczne.
Posiadają bogactwo składników mineralnych takich jak potas, magnes, wapń czy fosfor.
Ja osobiście wolę szparagi zielone, są bardziej wyraziste w smaku.
Tak lubię szparagi, że wykorzystuję je w całości.
Jeśli chcesz przygotować szparagi z wody tak jak ja, postępuj zgodnie ze wskazówkami. Takie Szparagi możesz
- podać z ulubionym sosem
- polać oliwą z oliwek
- zapiec pod ulubionym serem
- zawinąć je w szynkę
- posypać zrumienioną na maśle bułeczką tartą
Szparagi zielone z wody
- pęczek szparagów zielonych
- sól do smaku
- cukier do smaku
Umyj szparagi. Złap każdy za dwa końce i złam.
Na ogół świeże szparagi łamią się 5 cm od czubka, te części są bez włókien.
Czubki zwiąż nitką bawełnianą.
Włókna zalej wrząca lekko posoloną i posłodzoną wodą.
Odcedzony wywar przelej do wysokiego garnka.
Włóż pęczek szparagów bez zanurzenia czubków oraz dolne części szparagów.
Gotuj szparagi około 10 minut na wolnym ogniu.
Jeśli chcesz by szparagi były al dente dobrze jest przelać je zimną wodą.
Można dolne części od razu pokroić na 1 cm kawałki i wykorzystać je do sosu lub zmiksowania do zupy krem.
Tak przygotowane szparagi odsącz, a aromatyczny wywar wykorzystaj do ugotowania zupy szparagowej lub wiosennej jarzynowej lub też do przygotowania sosu szparagowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz