27 kwietnia 2014

Quinoa w sosie z pokrzywy

U mnie wciąż dieta poświąteczna, czyli dania lekkie i zdrowe, idealne na wiosnę.
I to danie jest bardzo zdrowe i oczyszczające, dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Głównym składnikiem dania jest komosa ryżowa, zwana quinoą.  Jest cenioną na całym świecie gdyż
posiada  unikalne właściwości.
Jest ona źródłem białka i błonnika pokarmowego. Zawiera  witaminy z grupy B,  żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor.
Sos podany do komosy przygotowany jest z pęku  młodej pokrzywy.
Pokrzywę można zastąpić szpinakiem, mniszkiem  lub pietruszką.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl



Quinoa w sosie  z pokrzywy


    Przepis konkursowy serwisu Gotujmy.pl
  • pęczek pokrzywy (lub pietruszki, szpinaku)
  • 200 g komosy ryżowej (trójkolorowej lub białej)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • około 1 szklanki mleka krowiego (lub kokosowego)
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku



Ugotuj komosę ryżową wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie gdy kasza się gotuje przygotuj sos.

Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj drobno cebulę po czym zeszklij ją na patelni na łyżce oleju.
Dodaj drobno posiekany czosnek.
Wymieszaj mąkę z mlekiem po czym wylej na patelnię.
Mieszając doprowadź do zagotowania.



Do sosu dodaj posiekaną pokrzywę.
Możesz umyty uprzednio pęczek wziąć w rękawiczkach lub przez ściereczkę po czym ciąć ją od czubków  przy pomocy nożyczek kuchennych wprost na patelnię.




Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gdyby sos był zbyt gęsty dolej trochę wody. Duś pokrzywę w sosie przez kilka minut.









Ugotowaną komosę wkładaj  do foremki uklepując  delikatnie, wykładaj na talerze.
Polej sosem po czym posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
















2 komentarze:

  1. jestem niesamowicie zaintrygowana Twoim przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj - zobaczysz jaki sos jest smaczny.
      Sama pokrzywa nie ma wyrazistego smaku,natomiast sos jest wyraźnie czosnkowy z nutą gałki muszkatołowej.
      O walorach zdrowotnych pokrzywy nie muszę mówić....:)
      Należy pamiętać by pokrzywę zrywać w zdrowym środowisku!
      Pozdrawiam

      Usuń