10 sierpnia 2012

Patisony faszerowane mięsem.

To nie UFO na talerzu, to proste danie a zarazem sposób na wykorzystanie kilku kawałków pieczeni pozostałych z obiadu. Można również użyć surowego mięsa mielonego.
Wtedy należy  przesmażyć je wcześniej  z cebulką.


Patisony faszerowane mięsem. 

  • 3 niewielkie  patisony (z miękką skórką)
  • kilka plastrów pieczeni wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • chili do smaku
  • parmezan do posypanie
  • pietruszka i pomidorki koktajlowe do dekoracji.
  • masło sklarowane do wysmarowania formy




Patisony przekrój na połówki (w poprzek), wydrąż gniazda nasienne. 









Przygotuj  farsz. Posiekaj drobniutko mięso, dodaj starty ser.
Obierz cebulę i zetrzyj ją w cieniutkie półplasterki. To samo zrób z papryką.













Dodaj jaja, mąkę i dopraw masę do smaku solą, pieprzem i chili.













Na patisony nakładaj farsz. Posmaruj masłem formę lub półmisek żaroodporny,ułóż na nim patisony po czym wstaw je do nagrzanego piekarnika (ok.180 stopni C) i zapiekaj około 35 minut.











Podawaj patisony gorące udekorowane połówkami pomidorków  i pietruszką, posypane parmezanem.

  


2 komentarze:

  1. Witaj.Zrobiłaś mi smak na te patisony.Myślę,że jutro zrobię coś takiego na obiad.Fajny i ciekawy blog.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że spodobał Ci się mój blog :) Mam nadzieję, że będziesz tu zaglądał :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń