![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2miC3cQNxduBCzLFfmjR-UWkrwHoTr1PlTUgNB008qhhun0JIQlZI2DAIFrGl2KR1PQZoRv2BQo4u4WauxaCuQMQqPLBtZYeXBk1XFssXMH647g0AEV1miq6hhCzrKlXMOrQnu4CDXLLB/s400/TrusSyrop1.jpg)
Co roku choć kilka słoiczków przygotowuję na zimę. Są bardzo uniwersalne, bo można dodać je do lodów, do deserów lub racuchów. To coś pomiędzy dżemem a konfiturą.
Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru brązowego lub białego
- szczypta kardamonu
Umyj i obierz truskawki. Bardzo duże przekrój na pół, by miały mniej więcej jednakowy rozmiar.
Zasyp je cukrem i odstaw na godzinkę by puściły sok.
Przełóż truskawki razem z sokiem do rondelka, dodaj szczyptę kardamonu i na bardzo małym ogniu gotuj je by woda odparowałą i sok zmienił się w lekki syrop.
Przełóż truskawki wraz z syropem do słoiczków, Pasteryzuj 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz