Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie!
By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAh9dnh7oVoY8a-y5QbmXfCv9IvgX5h8VZMC_zLyLdo4MMAxfPhYwzmfCR1a5K6l4xIM33Ry2V3R6mYcTSge09P211PpMUoPtAUl0NwVZlW8cgjElzGF7ghn7vSEEFEb7gXIYOLkZTsiRB/s640/RacTrus.jpg)
Racuchy drożdżowe z truskawkami
- 2 dag drożdży
- 1 jajo
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka
- mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze)
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 łyżki jagód goji
- 1/2 szklanki pokrojonego drobno agrestu
- szczypta soli
- około 1 kg truskawek
- syrop klonowy
- mięta do dekoracji
- olej do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBQjc7lTCTr8qM7UEh-v9GFpOHNDG42FZaMuWjH-tGgkWeQLf7r4gZO_X78nY_0N_YE5Csk8V3gF-cf7lQ-qq8ffeOFjKAfFgfDscbG1Dq-eUIz7kVAp9kKYG867ZJZ9rV1-lX64QrlgEb/s200/RacTrus2.jpg)
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtBqeNe2UXEWYtYehs-Q6hTc99Tiutd0tP32TYznOFiT80tAjumCL78umYsu8JRvaKcM1ag1Z4RrCnrTdQCLo-OR5J1dlQKHetDMiNvP-2-VD30S_NEybcbE9penR8uOte0KjSvUmrQZnd/s200/RacTrus3.jpg)
Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
odstaw do wyrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaBLQ4ut-tcwmsRuGhTw8-5hfydDDc_k1aJ6ZKW-IxTmd9OIxNDzDJU-WyhSvOM1eq7nlbTghRhX-6De1V-Cx5YrghuC-4NE-nnjq0qbr6-uvfiwzI2HepSt1Xkjx1WhyphenhyphengJ4Rv0gYReyh1/s200/RacTrus5.jpg)
Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki.
Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz