Kiedy okazało się, że jest ewidentny deficyt pieczywa w chlebaku zamiast pędzić do sklepu postanowiłam je upiec. Jako że miałam kostkę fety i trochę zieleniny w ogrodzie udało wypiec się taki oto chlebek inspirowany przepisem z "Wypiekania na śniadanie"
Młode listki pokrzywy są bardzo zdrowe. Nie było ich jeszcze wystarczająco dużo, więc braki uzupełniłam roszponką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPYkpfXoVftFk4o95lWiKSRV-lPQwRqYCfEF2e-5FqNF11y535LSAnhv1zO3D3CS78pwIbzPQo3Et6ivv6sO2m18ocDbDp_xVXRRHgqSHTEeuJ6sTHs6jh9-4GwrBG6OyFoaaRtDrjaDVU/s1600/ChlePokrz.jpg)
Oczywiście przepis dostosowałam do tego co miałam w lodówce. Na zielono opisałam zmiany.
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą ( pokrzywą, fetą i roszponką)
na podstawie książki Women's Weekly
"The Baking Collection"
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula biała (czerwona), posiekane drobno
300g szpinaku baby (150 g listków pokrzywy i 100 g roszponki)
1 łyżka świeżych liści tymianku
1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
300 g przesianej mąki pszennej
80g przesianej mąki razowej (80 g mąki żytniek razowej 2000)
120g grubo tartego parmezanu (goudy)
250gml maślanki
1 jajko
60g sera fety pokruszonego
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli do ciasta
Rozgrzej olej na patelni, smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEBwS_SihFP5s9WMcmLY3WawsCaiDr_9ous8x-Jw9SaF8qAPzJIltd7cJfFObrr3m1NJFRgEgBfV_x5-uB7YAZ02PbltBn1QrhOf0SYHdT4l1YPrRhMmNxug3PWRB8233KoP-osk1zffuY/s1600/ChlePokrz1.jpg)
Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ) , wyłóż formę papierem do pieczenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGSgDXbPTUc9TY82ZB2qi5BHXO-FAbWcoVFgT2w03Brq1-QkNwHKgwSJq8F2OMsxSI06zlHLpw0-N2z2CLULxFVoGEHRHZdsOe557b9YHVAm0u8S9ULswpBUinqWQtjhmZaDv-5ZlLT8dw/s1600/ChlePokrz2.jpg)
wierzch nadzienia szpinakowego ( listków pokrzywy) i zrolować mocno. Umieścić na blasze.
Za pomocą ostrego noża przekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca.
Posmarować odrobiną maślanki (oprószyć mąką żytnią) i piec 40 minut . Ostudzić przed podaniem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibIRIXaEe0MPkKhhJIG04-Ct6XGxQ85iTZDt-qCPdVaPZBfh9pZ1TcuTUDT-lS5HUundWoE3kgFxUdZkUn0BvYdTyf7vRPrcMDZ9J8RERfjier0jiw2iKtcj5uPeNPsMCZ-kr0E1tnjQ2L/s1600/ChlePokrz5.jpg)
Piekłam z :
Marzena z Zacisze kuchenne
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik
Dorota z Moje małe czarowanie
Jagoda z Magia w kuchni
Joanna z Grunt to przepis
Ewelina z Stylowa kuchnia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibIRIXaEe0MPkKhhJIG04-Ct6XGxQ85iTZDt-qCPdVaPZBfh9pZ1TcuTUDT-lS5HUundWoE3kgFxUdZkUn0BvYdTyf7vRPrcMDZ9J8RERfjier0jiw2iKtcj5uPeNPsMCZ-kr0E1tnjQ2L/s1600/ChlePokrz5.jpg)
Marzena z Zacisze kuchenne
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik
Dorota z Moje małe czarowanie
Jagoda z Magia w kuchni
Joanna z Grunt to przepis
Ewelina z Stylowa kuchnia
oryginalne zmiany. dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa dla szpinaku. Wyszedł super, dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDodatek pokrzywy bardzo mi się podoba:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńI mnie się podoba pomysł z pokrzywą, chętnie wykorzystam taki zamiennik :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie - piękny chlebek ci wyszedł ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze i wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńIdealnie wyglada! Dziekuje za wspolne wypiekanie))
OdpowiedzUsuń