![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicy-Uhf2MW7UCvY2793PPuUZXFyesPJ2MsmtbwhEGSNIPGiANYNg0iQAM8FBW2Qkkxbwt6SAbCAjiAsAJeIv8TxHwVM1ptwwZi7iO4zx6XuxqkXOpAgJt8uWcV1R3qOFAxngZp4yClfx3D/s1600/PlaZiemDyn.jpg)
Placki ziemniaczano - dyniowe
- około 50 dag ziemniaków
- około 50 dag1 miąższu dyni
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki pestek dyni
- olej roślinny do smażenia placków
- pomidorki i bazylia do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcoIzOeoeXnKeSpVeFj9IXw_gptp9v7apqpeOFRVdjVIhYNhov4WKExV_EcrnFnQ05UgAmnVUwomYoCUfoYWH8-fTUnVoR1PEiviV2fsCnz-d9iLV5slO92gbk7NdfEAGqsTcw3_IHuUjz/s1600/PlaZiemDyn1.jpg)
Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni.
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę.
Startą warzywa połącz razem z jajem i mąką.
Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh82DLCgO_x3oUvxmzZMwLWmpbyUd34U9b4QjYjeyBKOKbdxv8TEptRYpySm4vlwEE6K85zK11WKcQitKMufuFqlDDY-ivJj04xPKnEn58h7vS4k2QP7f7SI0fQ2_255G4PNQsV0HodWyj1/s1600/PlaZiemDyn2.jpg)
Rozgrzej olej na patelni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPWx-Krc6R54BnVZrGhtjqpo_pxLncSmPMGZ7EXAsh0NJBS9hewjhmvmqzvtMezV8MUZ0eNx0oH5Ly2fX0fDPqhL61OjbAC2ow2F-X9UAKb-QXEmP0HDqQCOm5UL3Kq6Zrd2lG6mb-1OdZ/s1600/PlaZiemDyn3.jpg)
Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni.
Uładaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz