Nagromadziło się różności....a przecież święta tuż tuż!
Jednak się udało :) i oto efekt.
Chałka wypiekana na śniadanie
(kolorem zaznaczyłam moje zmiany)
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody (użyłam serwatki ze świeżo zrobionego twarożku)
- 1 łyżka suchych drożdży 7g (30 g świeżych)
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżka soli (1 łyżeczka )
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 4 szklanki pełnoziarniste mąki (można zamienić na samą pszenną)
- 1-2 łyżki maku lub sezamu (1 łyżka maku, 1 łyżka sezamu)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglB3cjlrUelad9VFLZnsXfF16unASgl45mBZsHvvZlloEOpB-_XsduBmh11tGkpm-wePXB_sKWKn0FW8dqXAQI3JrU-5PC5uq7mvcI7ubvihHXGL6n1ojD_OWhm8o4aoP5hokZ-7WnOHHy/s1600/Chalka1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhh6vRQIWC3HE19aUlN5HPtEYs12uGu6u5U4RAaShiGQp7FYOGrX4GHa5mQuQVhQl4Z-ABEDO_dRjNBCuIwE3ffkW7cBA-BpyZIcPzi2hUGkW7wlGmeetCerrDogY_BBi7dM2daCca1LmU8/s1600/Chalka2.jpg)
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.
Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-gC45XH_3_8gSXm_hftvk-1jIf695ijhHLH_4WEWUwLsbyXwO_YhY2uYSI7i11c70q61tHNUaAlzOWwPFF_tT3yj06IpUyt_WwTRlXxss8jOCwTBCWqRxzp5Uxa7HMr1YarMXkaLqYzK3/s1600/Chalka3.jpg)
Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby (jedną chałkę posypałam makiem, drugą sezamem).
Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem"
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTbVW23rJIHn_F6p0AlNxRNvtg7_eMhUAYADiW7olpNgPMcByYjMwaYYKqEXoEbWUmkynQ8OpoeANBvEVqEbsc9LQGP_PwsBIwPb_z8QoA1MyZhyAyg2YDAx82K2ReduyXlt9I7QzO2RSo/s1600/Chalka5.jpg)
Musiałam skubnąć jeszcze ciepłą chałkę z makiem by sprawdzić czy jest puszysta w środku.
Tą z sezamem uplotłam w kształcie jaja. Na Wielkanocnym stole prezentowałaby się świetnie.
Może taką właśnie upiekę na święta?
Tutaj znajdziecie akcję wypiekana na śniadanie - chałka.
Wypiekali ze mną:
Paweł z Chleby.info
Basia z Życie w apetycie
Bernadeta z Mój kulinarny pamietnik
Małgosia z Smaki Alzacji
Kamila z Życie ze smakiem
Dorota z Moje Małe czarowanie
Justyna z Gotowanie i pieczenie
Monika z Matka Wariatka
Ewelina z Stylowa kuchnia
Ala z Ala piecze i gotuje
Kinga z Małe kulinaria
Kasia z Mia cucina
piękna chałka :) dawno już takiej nie jadłam
OdpowiedzUsuńpiękna , dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńO Jessu, cudna! Chciałabym mieć takie jajo na świątecznym stole. Może podrzucisz, jak kukułka??
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie :-) śniadanie było pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszna chała, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny wypiek! Pyszna zabawa :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się piekło a jeszcze lepiej zajadało chałkę z domowymi powidłami.
Śliczna chałeczka, dzięki za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńPiękne te chałki :)
OdpowiedzUsuńAlez apetyczna chaleczka! Idealna do szklanki kakao) Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta twoja chałka, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń