21 sierpnia 2014

Kasza. Pesto. Kurki. Kasza w sosie kurkowym.

Kasza z grzybami  duszonymi w smietanie to moje ulubione danie. W sierpniu, gdy kurek dostatek to one królują  w moim menu. W tym roku jednak zebrałam ich tak mało, że starczyło ledwo na zupę.
Jednak od czasu do czasu mozna skusić się na zakup grzybków, choć kosztuja nie mało.


Kasza z pesto w sosie kurkowym

  • 200 g kaszy  mazurskiej  (lub innej)
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pesto pietruszkowego (pietruszka, migdały, oliwa i czosnek)
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • 250 g kurek
  • 100 ml śmietanki kremowej
  • sól, pieprz biały do smaku
  • starty ser do posypania
  • maka do zagęszczenia (około 1 łyżeczki)
  • natka pietruszki  do dekoracji


Oczyściłam kurki, przekroiłam większe na pół. Obrałam cebulę, posiekałam ją drobno po czym zeszkliłam na 1 łyżce masła sklarowanego. Dodałam grzyby , lekko osoliłam i dusiłam grzybki na małym ogniu 15 minut.
 Podlałam śmietaną i dusiłam kolejne 10 minut. Zagęściłam sos maką wymieszaną w odrobinie wody. Doprawiałam solą i białym pieprzem świeżo zmielonym.

Na łyżce masła przesmażyłam kaszę z dodatkiem pesto i sera. Gorącą kaszę włożyłam do obręczy ułożonych na talerzach. Po zdjęciu obręczy polałam kaszę sosem z kurkami i posypałam startym serem.
Udekorowałam  porcje listkami pietruszki.



5 komentarzy:

  1. mniam! jak dla mnie to wygląda totalnie obłędnie.... uwielbiam takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) mamy podobne gusta kulinarne!
      Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Noooo, ma rację ta Marcysia z Drzewa, że to wygląda bardzo apetycznie... Niestety, u nas nie ma już kurek... Ale z innymi grzybkami tez można! (robiłam placuszki z kaszą prośnianką wg Twoich inspiracji, ale oczywiście nikt z aparatem się nie namanił... :-(

    OdpowiedzUsuń