Kasza z grzybami duszonymi w smietanie to moje ulubione danie. W sierpniu, gdy kurek dostatek to one królują w moim menu. W tym roku jednak zebrałam ich tak mało, że starczyło ledwo na zupę.
Jednak od czasu do czasu mozna skusić się na zakup grzybków, choć kosztuja nie mało.
Kasza z pesto w sosie kurkowym
- 200 g kaszy mazurskiej (lub innej)
- 2 łyżki masła sklarowanego
- 1 cebula
- 2 łyżki pesto pietruszkowego (pietruszka, migdały, oliwa i czosnek)
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- 250 g kurek
- 100 ml śmietanki kremowej
- sól, pieprz biały do smaku
- starty ser do posypania
- maka do zagęszczenia (około 1 łyżeczki)
- natka pietruszki do dekoracji
Oczyściłam kurki, przekroiłam większe na pół. Obrałam cebulę, posiekałam ją drobno po czym zeszkliłam na 1 łyżce masła sklarowanego. Dodałam grzyby , lekko osoliłam i dusiłam grzybki na małym ogniu 15 minut.
Podlałam śmietaną i dusiłam kolejne 10 minut. Zagęściłam sos maką wymieszaną w odrobinie wody. Doprawiałam solą i białym pieprzem świeżo zmielonym.
Udekorowałam porcje listkami pietruszki.
mniam! jak dla mnie to wygląda totalnie obłędnie.... uwielbiam takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńDzięki :) mamy podobne gusta kulinarne!
UsuńPozdrawiam !
Noooo, ma rację ta Marcysia z Drzewa, że to wygląda bardzo apetycznie... Niestety, u nas nie ma już kurek... Ale z innymi grzybkami tez można! (robiłam placuszki z kaszą prośnianką wg Twoich inspiracji, ale oczywiście nikt z aparatem się nie namanił... :-(
OdpowiedzUsuńA jak placuszki - były smaczne choć....???
Usuńsuper pomysł na kurki!
OdpowiedzUsuń