Upiekłam ich całą stertę, więc podałam je w trzech wariantach.
Drugi to z masą serową, przecierem z owoców leśnych i cukrem cynamonowym.
Ten smaczny i zdrowy przecier dostałam w prezencie od kuzynki.
Pancakes serowe leśne.
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 500 ml serka homogenizowanego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
- 200 ml przecieru z owoców leśnych
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
- listki mięty do dekoracji.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzLK3YjIaIN45u7wkt3Jrq4J1bAjvKGhczmuc5e6rbFsWYOacpibmNUQfbgOpieC48Jg6qyf6XFPS9LovdIAbXpR7EWOAQdIJxZ9sPrR5IQ76H7GI0pDBfYXc9Ucm3Yak7Fq6mkUFipJk/s400/PankSerLes.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKDyf9nEbmYlsY94mJwuOj6AuJDs9VP-FeteMVm05jgTixhNduHSUyScDH6kHmHwxsorAiBZzm6N3u2w70SGZ4VQmC4WIF4HT6Q8qW-C1zAEXPZUBDpRkvNASjHNMubhZS_9VkacocqQ4/s320/PankSerLes1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3xPrK__rg6F6m2sSyjYZ7F8c30Evf6ae4LGnjrb_go16E2nKdNyzZjt9-cq4WO1qPRdwc-sFV6WiMjpTn5ogezN0GZVSUYlxcYSRxjQz3UTAuJhtF82mSPBFkl0nj11tiD0XnYmgYbFs/s400/PankSerLes3.jpg)
Jajka roztrzep z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodaj przesianą makę i proszek do pieczenia
- wymieszaj masę najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło.
Przygotuj masę serową. Na rozgrzaną patelnię wyłóż miód i masło, gdy się rozpuszczą dodaj serek wymieszany z proszkiem budyniowym.
Mieszając ugotuj masę serową jak budyń, aż straci maczny posmak.
Na rozgrzanym na patelni maśle upiecz niewielkie placuszki na złoty kolor.
Układaj je na talerzu przekładając masą serową i polewając przecierem z lesnych owoców.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqxrauoQQOvcanv2my4fpIQzf9ql0NqyBYadQBazvAevCAxgJEa2_iGUgabic5r0PncCTcjp6xLLt8IdfFrKiOerCpG7mEWaiuS6jQXIMlMfv_G9vh5lTaHIF5sI7t5VWzlg0fBQq5Mjg/s400/PankSerLes4.jpg)
Do słoiczka wsyp cynamon i cukier trzcinowy - wstrząsaj słokiem, aż powstanie cukier cynamonowy.
Posyp nim placki i udekoruj listkami mięty.
muszą być pysznie lekkie
OdpowiedzUsuńPychota. :) Uwielbiam pancakes z serka, a tu jeszcze ten budyń... :) Nie ma wątpliwości, że to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńOdkryłam na nowo masę sernikową gotowaną - bardzo fajnie komponuje się z naleśnikami i kwaskowatym przecierem leśnym.
OdpowiedzUsuń