Jak dobrze, że zbieram deszczówkę! Dzięki podlewaniu ogrodowych krzaków jeżyn wciąż jeszcze je zbieram. Wczoraj byłam w lesie - tam krzaczki tych owoców są wysuszone razem z zawiązkami owoców.
Przykro na to patrzeć.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEMtQWs_A0a3UahjBQbqTHqSJ6pFuh3XPAvx6hVtnhlMYzdtkx1Jqu_FTa4Lbqk4Bg6bzfFzgEVWhReoqZaqYjNoV5hyphenhyphenaRMYsoiY0OBw-h5tCLmjy5R7pBw69U5tzRGAfotqH5vSOOb5E/s400/PankSer.jpg)
Pancakes serowe.
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 500 ml serka homogenizowanego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
- 500 ml jeżyn.
- masło klarowane do smażenia
- listki mięty do dekoracji.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqyAOotpQznrAYNjkNb0icl354xKjTLiAYw_ntKVV3YlZEZIy2lqUGRrH-7ISYkrK1zbd0k4_kRNDxeLnVWuS0xl2BIMoTlSH_Plj4vdY4oQmq8q1QHj_LG5ZyD60uvhR5tTUsPHUrShw/s320/PankSer1.jpg)
Jajka roztrzep z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodaj przesianą makę i proszek do pieczenia
- wymieszaj wszystko najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgghTHUk8HBQSVpId96WDivSO2vMsKSMiqxY6dMrwjyfqygfXFEmGltNbdV8A9S4_8dkTzB973t1m2xtAKJmeIHF_5O4XtN6TCfi4hpCiXfdFgzIAh9q1NLVHZNShhdmqqugHihrv_ubEo/s320/PankSer2.jpg)
Przygotuj masę serową. Na rozgrzaną patelnię wyłóż miód i masło, gdy się rozpuszczą dodaj serek wymieszany z proszkiem budyniowym.
Mieszając ugotuj masę serową jak budyń, aż straci mączny posmak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsdW-Ii5f-qz8HPhVDGDP0Iao9RY2ItP6m_8TQfu_lqMtm7cQd34q4v_1ynJSxkulIBkDRH2jbhAzW500DVms6UY_H7Vo-g0f5H48P5kdkpaecbxNluZCv_L88LHeY73sR28VrQ92nsLY/s320/PankSer4.jpg)
Umyj i osusz owoce.
Na rozgrzanym na patelni maśle upiecz niewielkie placuszki na złoty kolor.
Układaj je na talerzu przekładając masą serową.
Udekoruj porcje jezynami i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz