30 września 2012

Czerwona surówka kapuściana.


 Kupiłam czerwoną kapustę sałatkową po raz pierwszy.  Była bardzo zwarta i bledsza od zwykłej.
Zrobiłam z niej prostą surówkę.
Podałam ją jako dodatek do pikantnej kaszy z mięsem.



Czerwona surówka kapuściana.


  • 1/2 główki czerwonej kapusty sałatkowej
  • 1 jabłko
  • miód wielokwiatowy do smaku
  • sól do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich






Kapustę poszatkuj dość drobno. Przelej wrzątkiem na krótko, by zmiękła.
Odsącz  na sicie. Jabłko obierz ze skórki i gniazda nasiennego po czymzetrzyj w łezkę na tarce.










 Skrop jabłko  sokiem z cytryny.
Wymieszaj surówkę, dopraw  solą i miodem do smaku do pożądanej słodkości.










Dodaj  orzechy.
Podawaj  jako dodatek do drugiego dania lub 
po prostu jako zastrzyk witamin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz