Upiekłam ich całą stertę, więc podałam je w trzech wariantach.
Drugi to z masą serową, przecierem z owoców leśnych i cukrem cynamonowym.
Ten smaczny i zdrowy przecier dostałam w prezencie od kuzynki.
Pancakes serowe leśne.
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 500 ml serka homogenizowanego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
- 200 ml przecieru z owoców leśnych
- masło klarowane do smażenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
- listki mięty do dekoracji.
Jajka roztrzep z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodaj przesianą makę i proszek do pieczenia
- wymieszaj masę najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło.
Przygotuj masę serową. Na rozgrzaną patelnię wyłóż miód i masło, gdy się rozpuszczą dodaj serek wymieszany z proszkiem budyniowym.
Mieszając ugotuj masę serową jak budyń, aż straci maczny posmak.
Na rozgrzanym na patelni maśle upiecz niewielkie placuszki na złoty kolor.
Układaj je na talerzu przekładając masą serową i polewając przecierem z lesnych owoców.
Do słoiczka wsyp cynamon i cukier trzcinowy - wstrząsaj słokiem, aż powstanie cukier cynamonowy.
Posyp nim placki i udekoruj listkami mięty.
muszą być pysznie lekkie
OdpowiedzUsuńPychota. :) Uwielbiam pancakes z serka, a tu jeszcze ten budyń... :) Nie ma wątpliwości, że to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńOdkryłam na nowo masę sernikową gotowaną - bardzo fajnie komponuje się z naleśnikami i kwaskowatym przecierem leśnym.
OdpowiedzUsuń