Jak dobrze, że zbieram deszczówkę! Dzięki podlewaniu ogrodowych krzaków jeżyn wciąż jeszcze je zbieram. Wczoraj byłam w lesie - tam krzaczki tych owoców są wysuszone razem z zawiązkami owoców.
Przykro na to patrzeć.
Pancakes serowe.
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 500 ml serka homogenizowanego
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
- 500 ml jeżyn.
- masło klarowane do smażenia
- listki mięty do dekoracji.
Jajka roztrzep z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodaj przesianą makę i proszek do pieczenia
- wymieszaj wszystko najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło.
Przygotuj masę serową. Na rozgrzaną patelnię wyłóż miód i masło, gdy się rozpuszczą dodaj serek wymieszany z proszkiem budyniowym.
Mieszając ugotuj masę serową jak budyń, aż straci mączny posmak.
Umyj i osusz owoce.
Na rozgrzanym na patelni maśle upiecz niewielkie placuszki na złoty kolor.
Układaj je na talerzu przekładając masą serową.
Udekoruj porcje jezynami i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz