Były dość spore , więc niezbyt nadawały się do konserwowania. Postanowiłam je zakisić.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-qUnIyMJkvpqe_5q3OWgS1XCp7ym4kdz5gXryd7raU2HHL_H7V0LzLYQUMI7Vem-nnyavIi_iV4QbA9imOjEXVA-TcJxDNQAMy0f-xSBjMqoA11DZ0mGcLnavWtI0mWsYCEdswptguUc/s400/ogPik4.jpg)
a dodatek ostrych papryczek sprawił, że w ogóle nie zbierał się kożuszek z pleśni.
Ogórki były lekko pikantne. Papryczki użyłam jako dodatek do duszenia mięsa.
Ogórki kiszone z pepperoni.
- 2 kg ogórków
- 3-5 ostrych papryczek
- 3-5 ząbków czosnku
- kilka gałązek z baldachami kopru
- 10 listków czarnej porzeczki
- kawałek chrzanu
- woda solona w proporcji 1 łyżka niejodowanej soli na 1 litr wody
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEierHBvnxjtzzcKYJmn_cGRhhii4Iln5BIB1MbgOr-Isc9J00OQuhYjAFFsSaHf1e0Y3ib0cXtXGGuisGOf1iGgEtKNw7GVPKCea9HraAl2OofAdfK6eMoBZK__BmhF2Gy_HAUle1x9hS8/s320/ogPik0.jpg)
Ogórki oraz pozostałe składniki umyj, czosnek obierz z łupin.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf12WKjaxoNthxzXTkmaLf6sTYBcuag4xWaRc3kGBxGGyvfB0P2n92D3KSFkiYazj3phWEHt9dOAe9o3QmVIpkjWRyiPPnI-Vp-mmZEKF1PsXmrE3YutLAy1mwyQj_fJDOI2m-AH_WgsU/s320/ogPik1.jpg)
Z papryczek odetnij ogonki.
Ułóż ogórki ściśle w dużym słoju lub garnku kamionkowym do kiszenia przekładając je pozostałymi składnikami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKnd_gLrREnaodPxzdREWdQEeMA1NLXB0oPUn3vhG0X2qjcmuVNkWlwLSeu1Iif43zMzNMsLMqQM3vTd0tQoCpigDTNuF_nydjOk18igC8iUuCyTDGwOp9zf-IWVfM6INgRs9nVYqhGmo/s320/ogPik2.jpg)
Zalej je ciepłą solanką, obciąż deseczką, by ogórki nie wypływały.
Jeśli masz zamiar przechować je dłużej należy je pasteryzować w słoikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz