27 lipca 2012

Cukiniowe krążki z kurczakiem.

Cukinie, patisony, kabaczki to rodzina świetnych warzyw niezastąpionych w  letniej kuchni.

Prawie codziennie coś z nich robię na obiad.
Dziś...

Cukiniowe krążki z kurczakiem.



  • 1 duża cukinia
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 jaja
  • sos sojowy
  • 1 szklanka ugotowanego drobnego makaronu
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • mąka i pieprz ziołowy do oprószenia
  • olej roślinny do smażenia
  • starty parmezan do posypania
 





Oczyszczoną z błon i tłuszczu pierś z kurczaka pokrój w paseczki. Skrop mięso sosem sojowym, oprósz pieprzem i odstaw na 15 minut.











Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Obierz paprykę i pokrój w cieniutkie paseczki (możesz zetrzeć ją na tarce do ogórków).
Na rozgrzane na patelni masło wrzuć mięso. 










Przesmaż je kilka minut po czym dodaj  cebulę, a po chwili  paprykę i posiekany drobno czosnek. Po kilku minutach smażenia odstaw do ostudzenia.
Po ostudzeniu dodaj jaja, makaron - wymieszaj. Dopraw masę odrobiną soli i pieprzu.









Cukinię obierz, pokrój na 1 cm plasterki. Wykrój ze środków gniazda nasienne.
Cukiniowe krążki  oprósz solą, pieprzem ziołowym i mąką.












Na rozgrzanej oliwie na patelni układaj krążki, środki wypełniaj masą. Smaż z jednej strony .
Po odwróceniu smaż z drugiej strony na złoty kolor.
Wykładaj krążki na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.








Podawaj od razu posypane parmezanem lub innym serem tego typu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz