Prawie codziennie coś z nich robię na obiad.
Dziś...
Cukiniowe krążki z kurczakiem.
- 1 duża cukinia
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2-3 jaja
- sos sojowy
- 1 szklanka ugotowanego drobnego makaronu
- sól, pieprz czarny do smaku
- mąka i pieprz ziołowy do oprószenia
- olej roślinny do smażenia
- starty parmezan do posypania
Oczyszczoną z błon i tłuszczu pierś z kurczaka pokrój w paseczki. Skrop mięso sosem sojowym, oprósz pieprzem i odstaw na 15 minut.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Obierz paprykę i pokrój w cieniutkie paseczki (możesz zetrzeć ją na tarce do ogórków).
Na rozgrzane na patelni masło wrzuć mięso.
Przesmaż je kilka minut po czym dodaj cebulę, a po chwili paprykę i posiekany drobno czosnek. Po kilku minutach smażenia odstaw do ostudzenia.
Po ostudzeniu dodaj jaja, makaron - wymieszaj. Dopraw masę odrobiną soli i pieprzu.
Cukinię obierz, pokrój na 1 cm plasterki. Wykrój ze środków gniazda nasienne.
Cukiniowe krążki oprósz solą, pieprzem ziołowym i mąką.
Na rozgrzanej oliwie na patelni układaj krążki, środki wypełniaj masą. Smaż z jednej strony .
Po odwróceniu smaż z drugiej strony na złoty kolor.
Wykładaj krążki na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
Podawaj od razu posypane parmezanem lub innym serem tego typu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz