Przygotowałam kilka - niestety nie miałam czasu ich wpisać. Może dziś uda mi się je wpisać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij-ykCBpaWIu7k1XPVvA41ivQK4zFKl0P7QQibOdbrnAlIPfyKRz3f35plX3BebwqDosxmn-VglCbeKm1PiMozIQYE6QRN4I4vTJinMgKgUQiEIEH_c0KjOSPvMzhehr_JNGRpdEZxVkNe/s400/szaworma.jpg)
Szaworma.
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 drobno posiekane cebule
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta imbiru, oregano, kardamonu
- 1/2 łyżeczki mieszanki za'atar (tymianek, sumak,sezam i sól)
- dodatkowo: 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki
- 4 bułki wieloziarniste
Mięso oczyść z błon i pokrój na ok 2cm kawałki. Posyp drobno posiekaną cebulą.
Do octu dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i polej marynatą mięso.
Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixkmYAzZITnFe9STgDtq959INxv_GDBX5ozCv2n1nHBkgrujF_SOXinVq0Eue_UfI6xypYVxJiz5a746dDtmJ4udQ5O8IqIIR5pdSte8GECgqp0Okiw_aLeOdk1Vge_zZDA8h_UjQ-OSZJ/s320/szaworma1.jpg)
Wyłóż mięso na patelnie i duś je pod przykryciem, pod koniec odkryj pokrywę i duś dalej do odparowania sosu.
Ponacinaj bułki tak, by powstały kieszonki, napełnij je mięsem, pokrojonymi pomidorami z czerwoną cebulą pokrojoną w piórka oraz natką pietruszki.
Jeśli lubisz możesz dodać ketchup lub majonez.
Szawormę możesz też włożyć w rozcięty chlebek pita, jednak ja wolę bułeczki wieloziarniste.
Rozpusta ;) Ale jaka zdrowa!
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl