na deser z owocami.
Dziś zapiekłam je z serem i pieczenią - też były smaczne :)
Racuchy zapiekane z serem i pieczenią.
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 30 g drożdży
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 450 ml mleka
- 1 łyżka stopionego masła
- olej do smażenia
- 8 cienkich plasterków pieczeni (lub szynki)
- 2 duże pomidory
- 8 plastrów żółtego sera
- sałata lodowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8-S6XCw1L4gj2swVJiMF6UDnXfjGHHA5-wFkItEJOblNPQBdEACUO4fztUhw_zXUlj_Si4bOei1_O-M8MKM5ujBsNNdBOTJ5r3oxhihnMCRzbf1w-PWN_lsFrdjmOa_Wle9WgoD8_Repm/s400/RacPelnoziaMies1.jpg)
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,
mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy zacznie rosnąć usmaż racuchy na oleju na złoty kolor.
Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przekrój racuchy, ułóż w środku po plasterku sera, pieczeni i zapiecz w piekarniku lub mikrofalówce, aż ser się rozpłynie.
Przed podaniem włóż w środek plastry pomidora i sałatę lodową.
racuchy na wytrawnie, super:)
OdpowiedzUsuń