![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYKlcnsKD8IHFZ55XKLwQBJKc1uOVeEEDJgipPHOVkD5qY6yQW5Hfkk_9S_3yzyfBLg-A5sF0yANB_2YbhRp9gNB1ocLtaHI_zFwEuneibtMFwaDEZ_rbdus0niqr58ehzysOuo1FBCKc-/s400/JablPiecz.jpg)
Jabłka pieczone z miodem, migdałami i żurawiną.
- 8 średnich jabłek
- 3 łyżki miodu
- 1 lyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 4 lyżeczki suszonej żurawiny
- 8 wiórków masła
- cynamon , jeśli lubisz
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4W-mNnqu1MIDUm-p3ZHlN962TQKBn9W6_y2CBQa78IykgtmexSJNgQCnSoBOeiSMTC1ulY0RM-K2spBuw5uq4Ya8HCRspfyQHCSW1ZaP_QyTxgyCA7kf6Ct1w0AndmsBkHvbltZ7BqiN0/s400/JablPiecz1.jpg)
Umyte jabłka przekrój poprzecznie blisko ogonka tak, by powstały pokryweczki.
Miód wymieszaj z migdałami i sokiem z cytryny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnmj9ilV71RFiDvXAFyOFM8W4b9PiGFJO84L0S2-ixsBvchP6C76wpcd05utPe4oJullPuLfHDuuOylBdt1pZKlz_S6EOKlWcKjaoACKkkYVrkkuja6pe-S5b3zm9LryjF5pIZJMG-K_iz/s400/JablPiecz2.jpg)
Wydrąż gniazda nasienne za pomocą specjalnej łyżeczki.
W otwory w jabłkach wsyp po pół łyżeczki żurawiny, napełnij je
masą miodową.
Na górze każdego otworu połóż wiórek masła, posyp cynamonem, jeśli lubisz i nakryj jabłkową pokryweczką.
Zapiekaj w średnio nagrzanym (ok. 160 st.C) piekarniku około 20 minut.
Podawaj na gorąco.
Możesz podać również na zimno. Wtedy najlepiej smakują z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz