Ziemniaki z śledziową czapeczką
- 500 g śledzi w oleju
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz czarny do smaku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 6 ziemniaków
- kilka liści sałaty
Ugotuj ziemniaki w łupinach.
Wyjmij śledzie z oleju (nie odsaczajac ich zbyt dokładnie) i posiekaj je drobno. Obierz cebule i posiekaj je drobno.
Połowę cebuli dodaj do śledzi. Dodaj pieprz ziołowy, czarny do smaku, miód i sok z połówki cytryny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI_RGVWgrdXiHRThTHdXaLwEflRygVjxQJrCh2xBxuyzEsUvI-nvXvB0aoXsHWOaTFbwxQXEyhmomOa9doKjHNE6_mL36H454elUeAGWsuDMLW_DyWk1TYJ0T3q3sYz0TYdCpAuokJkTR2/s1600/tatSledz2.jpg)
Wymieszaj wszystko po czym przełóż do miski. Posyp górę pozostałą cebulą i
odrobiną czarnego pieprzu.
Ugotowane ziemniaki obierz i przekrój na połówki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDuAvtLKR7xLivKph3Wc8JXbD96R6P-J4golFsd1G3zhqmpCSIrSMjGptBK39qeUB2aPYdxGy8Ur-B4p5fWe1EjfCNdfMmZDwREG6acmiXjB1v1RVQTpCDkDom4nzW2JqTwEZCp-oMeqPJ/s1600/tatSledz3.jpg)
Nakładaj na ziemniaki tatar z śledzia. Podawaj na listkach sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz