Lubię gotować z tego co mam pod ręką, niedrogo i smacznie. To największe wyzwanie.
Tak było też gdy w lodówce leżał jeden kalafior i kilka jajek. Nie miałam bulionu , a miałam ochotę na zupę. Ugotowałam lekką zupę kalafiorową z korzennymi kluseczkami by "podkręcić" smak kalafiora.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvLfDSRXpChL-84Lz4M9dxcU1hNbHJtMPs23RK3zLYFwhVEY_g0hFCSPFy0CRHpBcAPKIEmryUMAej0FHZ4eqtgg-0OQmxRHDvD8CmA6n3nV1Jg-oU8hS2Jseb85AKbJk3ato9sr75ku4d/s640/KalafKluKorz.jpg)
Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
- zupa: 1 kalafior
- 1,5 litra wody
- sól i pieprz biały do smaku
- szczypta cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- przyprawa do zupy (do smaku)
- lane ciasto : 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguZCB-Mzgy0OZpLQ6QcQmkisspYCBrB_MA83R-YA_DSz-CPBh_2aQbfBXz4OQscCPGbIRk4f7K6e511RzqhDXiWW9_T0QmXCHWMEii0h3w_U23oFUkUVQv11O5QODotb1ONFexUoy0FCRm/s200/KalafKluKorz1.jpg)
Ugotuj kalafior w wodzie z dodatkiem masła, szczypty soli, szczypty cukru, suszonego lubczyku i natki pietruszki. Dopraw zupę przyprawą do zup i białym pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL7LhyV19af9t-bifJjEND-NtFVol6kklCjfc2TJ8pyHime5ppKDfNGTxl47oB_cSmKrAotAUj5z55EN_Avx8FmvUWTLmaWMAVLQt3PgooDdzNMm3-T0jAj8HHD8WSbIpTiDa2m3GzmGAT/s200/KalafKluKorz2.jpg)
Przygotuj przyprawy korzenne. Zetrzyj gałkę muszkatołową. Dodaj do niej po szczypcie kurkumy, imbiru, cynamonu, soli i białego pieprzu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKFfIlN9AbBDC1Jy57-q1KlTtktvNiRPxdPWvDrGSDnZPx-z1iUwtrwUfoGnw3xYeP4UkfJ6QSVZdy1GqJOw_8RnNuycCMbiaAlpAqeoMTUNr7AMPvayU024D1QyvtIzfB_qPmptyR3ZUU/s200/KalafKluKorz3.jpg)
W kubku przygotuj lane ciasto z dodatkiem oliwy i przypraw korzennych. Przy pomocy widelca wymieszaj ciasto.
Jeśli jest zbyt rzadkie dosyp mąki, jeśli zbyt gęste dodaj wody.
Wyjmij łyżką cedzakową kalafior z zupy, wlewaj do gotującej lane ciasto mieszając, by kluseczki się nie zlepiały.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjljc48446dJ7yVTNDsKUUVyFnt_ZEtykNfWbxkkvsnqV5zU2MxzIyLR0IfDVcZmY2oZDskWkyPa60-JnL1jWDuViI3bOiqpMyaIl1Gnpwac6AmNBkqb01c4Ij_JkIrCmtp3UAcefccnZeg/s320/KalafKluKorz4.jpg)
Dodaj kalafior do zupy i dopraw ostatecznie do smaku jeśli trzeba.
Podawaj zupę od razu.
Zupa z kluseczkami ? Fajna propozycja !
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zupa jest lekka i aromatyczna, no i ekspresowa w wykonaniu :) więc polecam!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pisanie ma sens. To jest jak zeszyty z przepisami naszych Mam i Babć - na pewno ktoś po nie sięgnie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za pozytywne komentarze i motywację do zapisywania przepisów na blogu!
Usuń