3 listopada 2013

Jajecznica z dynią

Jesienią dynia jest wszechobecna w mojej kuchni. Wiadomo, że po rozkrojeniu dużej dyni trzeba ją zagospodarować, gdyż w lodówce miąższ wytrzymuje tylko kilka dni.
Po rozkrojeniu takiego olbrzyma  część jemy na bieżąco, a część nie zjedzoną kroję w kosteczkę i zamrażam.Gotuje zupę, dodaję do leczo, robię z niej jarzynkę duszoną z miodem i imbirem.
Czasem dynia trafia do jajecznicy.



Jajecznica z dynią




  • 30 dag miąższu dyni
  • 6 jaj
  • pęczek boćwiny lub szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 dag  żółtego sera
  •  1 łyżka masła sklarowanego


Obierz jarzyny. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij ją na maśle sklarowanym.








Dodaj pokrojone w kostkę pomidory  i dynię. Dopraw solą i pieprzem. Duś do miękkości.
Pod koniec dodaj posiekane liście boćwiny lub szpinaku. Po kilku minutach, gdy liście zmiękną  dodaj rozkłócone jaja.





 Usmaż jajecznicę mieszając od czasu do czasu.
Podawaj jajecznice od razu z pieczywem, posypaną startym serem.








1 komentarz: