Lubię gotować z tego co mam pod ręką, niedrogo i smacznie. To największe wyzwanie.
Tak było też gdy w lodówce leżał jeden kalafior i kilka jajek. Nie miałam bulionu , a miałam ochotę na zupę. Ugotowałam lekką zupę kalafiorową z korzennymi kluseczkami by "podkręcić" smak kalafiora.
Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
- zupa: 1 kalafior
- 1,5 litra wody
- sól i pieprz biały do smaku
- szczypta cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- przyprawa do zupy (do smaku)
- lane ciasto : 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Ugotuj kalafior w wodzie z dodatkiem masła, szczypty soli, szczypty cukru, suszonego lubczyku i natki pietruszki. Dopraw zupę przyprawą do zup i białym pieprzem.
Przygotuj przyprawy korzenne. Zetrzyj gałkę muszkatołową. Dodaj do niej po szczypcie kurkumy, imbiru, cynamonu, soli i białego pieprzu.
W kubku przygotuj lane ciasto z dodatkiem oliwy i przypraw korzennych. Przy pomocy widelca wymieszaj ciasto.
Jeśli jest zbyt rzadkie dosyp mąki, jeśli zbyt gęste dodaj wody.
Wyjmij łyżką cedzakową kalafior z zupy, wlewaj do gotującej lane ciasto mieszając, by kluseczki się nie zlepiały.
Dodaj kalafior do zupy i dopraw ostatecznie do smaku jeśli trzeba.
Podawaj zupę od razu.
Zupa z kluseczkami ? Fajna propozycja !
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zupa jest lekka i aromatyczna, no i ekspresowa w wykonaniu :) więc polecam!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pisanie ma sens. To jest jak zeszyty z przepisami naszych Mam i Babć - na pewno ktoś po nie sięgnie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za pozytywne komentarze i motywację do zapisywania przepisów na blogu!
Usuń