Po rozkrojeniu takiego olbrzyma część jemy na bieżąco, a część nie zjedzoną kroję w kosteczkę i zamrażam.Gotuje zupę, dodaję do leczo, robię z niej jarzynkę duszoną z miodem i imbirem.
Czasem dynia trafia do jajecznicy.
Jajecznica z dynią
- 30 dag miąższu dyni
- 6 jaj
- pęczek boćwiny lub szpinaku
- 2 pomidory
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 5 dag żółtego sera
- 1 łyżka masła sklarowanego
Obierz jarzyny. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij ją na maśle sklarowanym.
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i dynię. Dopraw solą i pieprzem. Duś do miękkości.
Pod koniec dodaj posiekane liście boćwiny lub szpinaku. Po kilku minutach, gdy liście zmiękną dodaj rozkłócone jaja.
Usmaż jajecznicę mieszając od czasu do czasu.
Podawaj jajecznice od razu z pieczywem, posypaną startym serem.
a to ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń